ponedjeljak, 15. listopada 2018.

Niko ne zna kako je cijelo selo nestalo bez traga!

Irska je mjesto prekrasnih krajolika, a Kim Bej na obali Ahil ostrva samo je još jedan primjer tih prirodnih ljepota.


Izgleda kao da je ispalo iz same bajke, ali ostrvo skriva misteriju koja nikada nije rješena. Ahil je jedno od najudaljenijih ostrva u Irskoj, a tamo je osnovano i selo koje se ubrzano širilo 1838. godine.

Selo Kim Bej danas je pusto, a nekada je na ostrvu bilo više od 40 kuća. Ali, sve što je danas ostalo na njemu su hrpe kamenja, blata i struktura temelja.

Na samom ostrvu nalazi se još nekoliko manjih mjesta, a ti drugi ljudi na ostrvu nemaju nikakvih zapisa o prethodnim stanovnicima. Jedini zapisi o postojanju sela su od strane putopisaca koji su opisivali njegovu ljepotu, zajedno s nekoliko “primitivnih” građevina, piše “Express“…

Šta se dogodilo sa selom u zalivu Kim pitanje je koje su pokušali da odgonetnu studenti arheološke škole Ahil.

Pronašli su kuće izgrađene od kamenja i blata, kao i dokaze da su namjerno uništene. Da li su naselje uništili seljani ili vanjska sila ostaje nejasno. Jedno od mogućih objašnjenja je period velike gladi u Irskoj koje se poklapa s vremenom postojanja naselja, ali to ne objašnjava preostale ruševine.

Arheolozi su prošle godine započeli još jedno istraživanje za koje se nadaju da će im pružiti neki dublji uvid te donijeti rješenje misterije.

0 komentari:

Objavi komentar