četvrtak, 18. listopada 2018.

Ishranom pobijedite umorUmor je nešto s čim se suočava većina ljudi, a posljedica je modernog i užurbanog načina života.

Balansiranje između posla, obaveza kod kuće, izdvajanja vremena za prijatelje i spavanja često djeluje gotovo nemoguće.

Ako spavate dovoljno, a svejedno ste umorni, postoje namirnice koje možete uvesti u svakodnevnu prehranu kako biste povećali nivo energije i imali više snage.

Med

Sportisti u antičkoj Grčkoj su koristili med kao prirodni izvor energije. Bogat je ugljenim hidratima koji su primarno gorivo koje tijelo koristi za energiju.

Med pomaže u održavanju nivoa glikogena (glukoza iz koje mišići crpe energiju), čime se sprečava umor mišića.

Jaja

Ova proteinska namirnica je sjajan izvor energije, sadrži sve važne aminokisjeline koje su tijelu potrebne za normalno funkcioniranje i proizvodnju energije.

Tjamin koji jaja sadrže pretvara ugljene hidrate u energiju koju naše tijelo može koristiti, a vitamin B5 pomaže tijelu osloboditi energiju iz hrane kako bi je tijelo moglo koristiti.

Banane i bademov maslac

Banane i bademov maslac su sjajna kombinacija složenih ugljenih hidrata i proteina.

Kombinacija voćnih šećera, magnezijuma i aminokisjelina koje se nalaze u banani, zajedno s vitaminom B, zdravim mastima i proteinom u bademovom maslacu daće vam energiju da lako ustanete iz kreveta i funkcionišete, prenose “Nezavisne“.

0 komentari:

Objavi komentar