četvrtak, 18. listopada 2018.

Stiže nam zahlađenje, moguć snijeg u nizinama


Iznadprosječno toplom vremenu koje prevladava ove jeseni dolazi kraj. Naime, kako javlja meteo servis “Severe Weather Europe”, sljedeće sedmice dolazi val hladnog zraka s Arktika koji će dovesti do promjene vremena i nižih temperatura.

Bliži li se kraj iznadprosječno toploj jeseni?


Ove jeseni uživamo u iznadprosječno toplim temperaturama za ovo doba godine. Slično vrijeme prevladava širom Evrope, no Severe Europe javlja o promjeni vremena koja će se nad Evropom početi razvijati sredinom sljedeće sedmice. Javljaju kako su na bazi globalnih modela prognoza uočili kako će doći do hladne fronte koja će se s arktičkih predjela spustiti k istočnoj Europi, prenosi “Index“.

Dodaju kako će se ovaj hladni val početi razvijati sljedećeg utorka kada će iznad sjeveroistočne Evrope oslabjeti topla fronta. U isto vrijeme će se iznad arktičkog kraja oformiti hladna fronta koja će krenuti prema Skandinaviji.

Dok bude prelazila preko Skandinavije, hladna fronta će se razviti i ojačati te će krenuti u smjeru istočne Evrope. Severe Weather Europe javlja i kako će hladni val ojačati dok se bude kretao prema istočnoj Evropi. Hladna fronta će se tada usmjeriti sjevernom Mediteranu i Balkanskom poluotoku.

Moguć snijeg u nizinama?

Od petka će hladna fronta dominirati istočnom Evropom i Balkanskim poluotokom, a hladna masa zraka će se ubrzano nastaviti kretati k jugu te će vjerovatno stići do sjeverozapadne Turske tokom dana. Ipak, očekuje se kako će od subote hladna fronta oslabjeti i to brzim tempom, javlja “Severe Weather Europe”.

Tako je prema trenutnom modelu prognoze najvjerovatnije kako će novi hladni val zraka s Arktika zahvatiti istočnu Evropu i Balkanski poluotok sljedeće sedmice i tako prekinuti neobično toplo jesensko razdoblje. Budući da se radi o modelu prognoze, Severe Weather Europe javlja da će ova prognoza biti preciznija od vikenda, ali svejedno napominje da je prema trenutnom modelu moguće da u nizinama mjestimično padne snijega.

0 komentari:

Objavi komentar