Trijumf u konkurenciji 300 vrsta sireva iz regije, Francuske, Italije i Holandije...
Livanjski kraj od davnina je nadaleko poznat po proizvodnji
dobrog sira. O njegovom kvalitetu svjedoče i brojna priznanja, a jedno
takvo dobila je Mljekara „Puđa“.
Na Balkanskom festivalu sireva u Beogradu, sir firme Tomislava
Puđe, u konkurenciji 300 vrsta sireva iz Srbije, BiH, Hrvatske, Crne
Gore, Francuske, Italije i Holandije, najbolji je prema ocjeni
posjetilaca.
Tomislav se s bratom Ljubom 2001. počeo ozbiljnije baviti
proizvodnjom sira. Krenuli su tako što su novosagrađenu porodičnu kuću
adaptirali u modernu siranu. Njihov sir pravi se od punomasnog domaćeg
mlijeka krava, ovaca i koza, koje se hrane na planinskim pašnjacima, a u
procesu proizvodnje ništa ne oduzimaju, niti dodaju.
Tajna uspjeha, kako kaže Puđa, jeste u zadržavanju stručnih
mladih ljudi, što je vrlo bitno u situaciji kada se sve više iseljavaju.
Najviše se uzdaju u sebe, svoje ljude i kooperante.
0 komentari:
Objavi komentar