četvrtak, 25. listopada 2018.

Hrvati u Evropskom parlamentu požalili se zvaničnicima EU na rezultate izbora u BiH


Hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu požalili su se visokim zvaničnicima Evropske unije povodom ishoda općih izbora u Bosni i Hercegovini, gdje je, kako kažu, hrvatski predstavnik u Predjedništvu BiH izabran velikom većinom glasova Bošnjaka, dok je velika većina Hrvata glasala za drugog kandidata.
Oni su uputili zajedničko pismo predsjednicima Evropskog parlamenta, Evropskog vijeća i Evropske komisije, Antoniju Tajaniju, Donaldu Tusku i Jean-Claudeu Junckeru.
"Podsjećamo da je Hrvatska potpisnica Dejtonskog sporazuma i država članica Evropske unije koja dijeli najdužu granicu s BiH i ima duboke veze s ovom zemljom koje traju dugo. Stoga hrvatski članovi Evropskog parlamenta pozivaju na budnost i pažnju kako bi takva dešavanja mogla utjecati na stabilnost BiH, bilateralne odnose s Hrvatskom, regionalnu saradnju i ambicije BiH za ulazak u EU", navode hrvatski zastupnici u pismu.

Oni dalje ističu kako prepoznaju ozbiljne izazove prolongiranja formiranja novih vlasti u Federaciji BiH i na državnom nivou zbog nepostojećih odredbi Izbornog zakona.

"Očekujemo da će se voditi ozbiljna i opsežna diskusija o postizbornoj situaciji u BiH na narednom sastanku Vijeća za vanjske poslove. Podržavamo poruku gospođ Morgerini i gospodina Hahna o važnosti brzog formiranja Doma naroda u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH. Postoje veoma dobri razlozi zašto je BiH, prema Dejtonskom sporazumu, konstruisana kao jedna država s dva entiteta i tri konstitutiva naroda. Arhitektura nije bila savršena u svakom detalju, međutim, naknadne promjene u prvobitnom bilansu proizvele su nepovoljne rezultate. Ovo mora biti korigovano i ne bi trebalo biti opravdanja za dalje odlaganje ovog posla. Vjerujemo da Evropska unija treba preuzeti ulogu i pomoći u ovom procesu", piše dalje u pismu.

Kako je naglašeno u pismu, tendencije koje zagovaraju centralizaciju ili separatizam ne doprinose efikasnom funkcionisanju BiH i nastavljaju polarizovati narode u BiH.

Hrvatski EU parlamentarci kažu kako je krajnje vrijeme da sve institucije EU i države članice prihvate činjenicu da je ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda obaveza i da samo taj koncept garantuje dugoročnu stabilnost i prosperitet BiH.

Na kraju pisma hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu ističu kako će nastaviti podržavati BiH te ohrabriti sve aktere kako bi pomogli BiH da krene naprijed kako bi prevazišla sadašnju uznemiravajuću neizvjesnost.

Pismo potpisuju Biljana Borzan, Ivana Maletić, Marijana Petir, Tonino Picula, Jozo Radoš, Davor Škrlec, Dubravka Šuica, Ivica Tolić, Ruža Tomašević i Željana Zovko.
Izvor: klix.ba

0 komentari:

Objavi komentar