ponedjeljak, 15. listopada 2018.

U BiH 2.200 diplomatskih pasoša

U Bosni i Hercegovini, prema podacima Ministarstva inostranih poslova BiH, ima oko 2.200 diplomatskih pasoša, a tokom 2017. godine i u prvih pet mjeseci ove godine izdato ih je 406.U Ministarstvu unutrašnjih poslova BiH naglašavaju da je od toga 127 diplomatskih pasoša izdato licima koja do tada nisu imala ovo pravo, i 279 onima koji su i ranije bili vlasnici ove vrste pasoša.

Razlozi za izdavanje novih putnih isprava licima koja su i ranije imala diplomatske pasoše su prestanak važenja starih, odlazak na rad ili povratak s rada u diplomatsko-konzularnom predstavništvu, unapređenje ili premještaj u drugu organizacionu jedinicu.

U Ministarstvu inostranih poslova BiH kažu da broj diplomatskih pasoša stalno varira, te da je gotovo nemoguće odrediti tačan broj.”S obzirom na to da se jedan broj diplomatskih pasoša uvijek nalazi u fazi pripreme ili izrade, a jedan broj u proceduri vraćanja, nemoguće je dati tačan broj, ali se procjenjuje da se radi o broju od oko 2.200 diplomatskih pasoša”, rekli su iz nadležnog ministarstva.

Diplomatski pasoš je posebna putna isprava koja se izdaje državnim predstavnicima i drugim osobama sa diplomatskim statusom, i bližim članovima njihovih porodica, u cilju zaštite i dokazivanja diplomatskog statusa. Nosilac diplomatskog pasoša ima puni diplomatski imunitet i diplomatske privilegije u državi u kojoj vrši svoje funkcije ili u kojoj službeno boravi.

Diplomatske pasoše u BiH izdaje i produžava Ministarstvo inostranih poslova BiH, sa rokom važenja od pet godina.

“Postupak dobijanja diplomatskog pasoša uređen je Pravilnikom o izdavanju diplomatskih pasoša i Pravilnikom o izmjenama i dopunama pravilnika o izdavanju diplomatskih pasoša, gdje je na listama A i B propisano ko može biti nosilac ovog pasoša”, rekli su u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Osim diplomata koje su zaposlene u Ministarstvu za inostrane poslove BiH i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu, pravo na diplomatske pasoše imaju i visoki zvaničnici na državnom i entitetskom nivou, nosioci visokih pravosudnih i tužilačkih funkcija, direktori najznačajnijih državnih agencija, kao i poglavari vjerskih zajednica.

Ukoliko nosioci ovih pasoša žele da putuju u SAD ili Ujedinjeno Kraljevstvo, unatoč diplomatskom pasošu, moraće da traže vizu.

“Nosiocima diplomatskih pasoša takođe su potrebne vize za posjetu određenim zemljama. Samo neke od tih zemalja su Argentina, Australija, Jermenija, Kanada, Kolumbija, Indija, Irska, Japan, Kuvajt, Libija, Palestina, Katar, Saudijska Arabija, UAE, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, kao i mnoge druge zemlje”, rekli su u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Lista A: Ko ima pravo na diplomatski pasoš


Lista B: Ko ima pravo na diplomatski pasoš


0 komentari:

Objavi komentar