srijeda, 17. listopada 2018.

Zaostavština iz neolita u centru Tuzle probudila interesovanje stručnjaka


Veliko interesovanje historičara, arheologa i geologa probudilo se za gradilište u centru Tuzle, na kojem je prije nekoliko dana pronađen određeni arheološki materijal, odnosno arheološki ostaci iz doba neolita - mlađeg kamenog doba.

Određeni arheološki ostaci pronađeni su u neposrednoj blizini Trga slobode u Tuzli, na gradilištu savremenog stambeno-poslovnog objekta.



Kako saznaje portal Klix.ba, ostatke je pronašao tuzlanski geolog Fikret Jahić koji ih je prikupljao izvjestan period na dva lokaliteta.

"Zamolio sam ljude da uđem na gradilište i oni su me pustili, a tokom iskopavanja sam propratio cijeli profil površine od skoro šest metara. Slobodno možemo reći da je sadržaj tog lokaliteta od neolita do danas, odnosno starosti od šest do sedam hiljada godina", rekao je Jahić u razgovoru za naš portal.

Predmeti stari skoro sedam hiljada godina

Osim gradilišta, Jahić je obišao i obližnje deponije na kojima je deponovana zemlja s ovog područja, a pronašao je dijelove pribora za jelo i posuda za iskopavanje soli, zatim neolitske strijele za lov, kao i dvije neolitske sjekire.

"Ostali dijelovi su artefakti od posuđa za jelo, određene posude i slično", pojašnjava nam Jahić koji se ovakvom vrstom pronalaska predmeta u Tuzli bavi već 40 godina.

Naglasio da je uže gradsko jezgro Tuzle interesantno arheološko područje koje treba istražiti.

"Potrebno je napraviti arheološki kamp u Tuzli kako bi se određeni lokaliteti, njih trenutno četiri-pet adekvatno i stručno istražili. Imamo dovoljno nadležnih institucija koje bi se trebale baviti ovim pitanjem", dodao je Jahić koji pronađene predmete planira pokloniti Gradu Tuzla.

Stručni tim Muzeja istočne Bosne danas je obišao gradilište u centru Tuzle na kojem su pronađeni arheološki ostaci iz doba neolita, a određene aktivnosti sprovodi i Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, obje ustanove obavjestile su nadležne službe u Gradskoj upravi Tuzle, a o slučaju je upoznata i Uprava za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona.

"Mi smo izvršili uviđaj, a Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove u Tuzli uputili dopis za poduzimanje određenih mjera. Potrebno je obaviti stručna arheološka istraživanja na ovom lokalitetu, a već pronađeni arheološki materijal dostaviti zavodu radi stručne analize i njegove predaje Muzeju istočne Bosne radi daljnjih postupaka", rekao je za Klix.ba Rusmir Djedović iz Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK.

Iz zavoda navode da su ih, prema zakonu, investitor, odnosno kompanija Inproz group Tuzla i izvođač radova bili dužni obavijestiti o pronađenim predmetima.

Međutim, investitor nam kaže da nadležni u ovom slučaju nisu mogli biti obavješteni, s obzirom na to da oni nisu pronašli arheološki materijal.

"Investitor Inproz group Tuzla te izvođači radova Cestotehnik i Sagra nisu pronašli nikakve predmete od kulturno-historijskog značaja te mi nismo ni mogli obavijestiti nadležne. Mi želimo da nadležni iz ove oblasti dođu čim prije kako bi ustanovili o čemu se radi, jer ne bismo voljeli da se naši radovi zaustavljaju ni minute. U ovom trenutku ne možemo ni zamisliti posljedice koje bi obustava radova sa sobom donijela", rekao je za Klix.ba direktor kompanije Inproz group iz Tuzle Nino Džambić koji je iskazao zainteresiranost za saradnju sa stručnjacima iz ove oblasti.

Predmeti pronađeni i 2007. godine

Izvještaji o zatečenom stanju na terenu se trenutno pripremaju, a sasvim je izgledno da će u narednim danima biti potrebno izvršiti detaljno arheološko ispitivanje terena na kojem je pronađena zaostavština iz neolita.

Geolog Fikret Jahić kaže da se paralelno s izvođenjem građevinskih radova može izvršiti i spomenuto istraživanje.

Zanimljivo je kazati da je Jahić arheološki materijal iz doba neolita pronašao i 2008. godine na lokalitetu današnjeg Trga slobode u Tuzli koji je od trenutnog gradilišta na kojem su pronađeni arheološki ostaci udaljen svega nekoliko metara.

U Gornjoj Tuzli iskopavanja su vršena 2007. godine, a tadašnjom analizom pronađenih predmeta, koja je rađena u Arheološkom muzeju u Beču, potvrđeno je da su iz doba neolita.

0 komentari:

Objavi komentar