četvrtak, 18. listopada 2018.

Za nevakcinisanje djece u Kantonu Sarajevu roditelji kažnjeni s 5.800 KM


Sanitarni isnpektori u Kantonu Sarajevo do sada su uputili 306 poziva roditeljima koji su odbili da vakcinišu djecu, na koje su se odazvala 72 roditelja, dok su 234 u postupku službenog izjašnjavanja.

Portparol Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Vildana Brdarić rekla je za “Oslobođenje” da je, nakon razgovora sa inspektorima, 14 roditelja pristalo na vakcinaciju djece, dok ih je 58 to odbilo, zbog čega su im izrečene novčane kazne od 5.800 KM.

Vakcinaciji protiv morbila, rubeole, pertusisa i parotitisa obavezno podliježu djeca od navršenih 12 mjeseci do 14 godina.

Brdarićeva je navela da su Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđene novčane kazne za prekršaj fizičkom licu od 100 KM do 2.000 KM ako ne obavi imunizaciju protiv određene zarazne bolesti.

Sanitarni inspektori uputili su poziv roditeljima na osnovu dostavljenih potvrda o nekompletnom vakcinalnom statusu pedijatrijskih odjeljenja Doma zdravlja Kantona Sarajevo.

Brdarićeva kaže da je najveći broj obavještenja o nepotpunom vakcinalnom statusu djece nadležnom inspektoratu dostavio Dom zdravlja Novi Grad.

0 komentari:

Objavi komentar