nedjelja, 14. listopada 2018.

Najpoznatiji simbol Londona odlazi u zaborav



Govornice gotovo nikom nisu potrebne zbog porasta mobilne tehnologije, pa su i tako u lošem stanju
Crvene telefonske govornice, koje su postale simbol Londona, u britanskoj prijestonici su prvi put predstavljene dvadesetih godina prošlog vijeka kako bi i najsiromašniji imali pristup telefonu.

Pitanje je, međutim, koliko će to još dugo biti tako jer, nažalost, danas ove govornice gotovo nikom nisu potrebne zbog porasta mobilne tehnologije, pa su i tako u lošem stanju.

Grupa građana Londona je, srećom, odlučila da ih popravi.

- Baš zato što su govornice naš zaštitni znak ne smiju da budu prljave i išarane grafitima na slikama koje kasnije obilaze svijet. Pomislila sam zašto ih ne bismo očistili. Čim sam vidjela jednu u jako lošem stanju osjećala sam se kao da sam videla starijeg rođaka koji trpi bol -  kaže Emili (Emily) koja je sa prijateljima krenula u akciju čišćenja.

Nažalost, možda ni to neće biti dovoljno da ih spase.

Neke od omiljenih starih govornica stavljene su na prodaju, a neke su pretvorene u biblioteke ili iznajmljene za lokalne prodavce.

Osim što svi imaju mobilne telefone, širom Londona predstavljeni su ulični telefoni sa pristupom internetu koji su laki za korišćenje i što je najvažnije, besplatni.

Izvor: avaz.ba

0 komentari:

Objavi komentar