četvrtak, 18. listopada 2018.

Načelnici koji su Komšića proglasili nepoželjnim ne smiju pred kamere, HDZ-ovci mu poručili da dođe ali KAO TURISTA

Načelnici koji su Komšića proglasili nepoželjnim ne smiju pred kamere, HDZ-ovci mu poručili da dođe ali KAO TURISTA 


Načelnici i predsjednici skupština opština Srednjobosanskog kantona, Hrvati, njih 12, iz 11 opština u pismu Željku Komšiću poručuju: “Persona si non grata. Nisi hrvatski već bošnjački član Predsjedništva BiH.”

Zvaničnici koji su potpisali pismo Željku Komšiću danas pred kamere ne žele. Među njima i Tomislav Bošnjak Matić, načelnik opštine Vitez. S druge strane, iz HDZ-a stranke iz koje zvaničnici dolaze, poručuju, Željko Komšić je došao u njegovo sjedište, u Travnik, ali samo kao turista.

”Željko Komšić kao osoba, u ovoj zemlji je sloboda kretanja zagarantirana, i njemu tu slobodu neće uskraćivati, nit bismo to mi pokušavali. Mi smo turističko mjesto, naravno svaki turista je dobrodošao, pa i Željko Komšić”, kaže za “N1” Bojan Domić, HDZ SBK.

Kao osoba može, ali kao član Predsjedništva nije dobrodošao. Naš sagovornik smatra da se HDZ-ovi zvaničnici u naredne četiri godine neće susretati sa Komšićem.

”Nikada HDZ nije imao ovaku potporu u zadnjih 18, ili 20 godina, a da nije uspio ono što je zajamčeno svima. Ovdje je uskraćeno jednom narodu pravo da izaberu svog predstavnika”, dodaje Domić.

Nakon pisma Komšiću, uslijedila je reakcija. Ovo nije zvaničan stav opština iz kojih dolaze potpisnici pisma. Načelnici koji ne dolaze iz HDZ-a poručuju, ne u naše ime.

”Ja nisam glasao za Komšića. Ja sam građanima, tamo gdje sam mogao da utičem govorio da glasaju za Šefika Džaferovića, ali poštujem sve one koji su prošli. Načelnik Travnika, Bugojna, Jajca, Gornjeg, Donjeg Vakufa, Komšić i svi ostali su dobrodošli u ove opštine”, poručio je Refik Lendo, načelnik opštine Novi Travnik.

Kao i političari, i građani podjeljeni.

U pismu načelnici poručuju i da je SBK jedna od rijetkih multietničkih sredina u BiH, ali i da BiH nije građanska, već država konstitutivnih naroda.

0 komentari:

Objavi komentar